miércoles, 11 de abril de 2007

Gayatri: Bulgaria




ॐ भूर्भुवस्वः ।
तत् सवितुर्वरेण्यं ।
भर्गो देवस्य धीमहि ।
धियो यो नः प्रचोदयात् ॥

ом бхур бхува сваха
(a) тат савитур вареням
(b) бхарго девася дхимахи
(c) дхийо йо на(х) прачодаят
. Същност на индуизма
Индуизмът не се явява единна религия, а представлява система от местни вярвания. Той е политеистичен, макар школата Веданта да предсавлява пантеистична религия. Главни божества в индуизма са Брахма, Вишну и Шива, въплътени в тройния образ Тримурти. Основа на индуиският светоглед се явява учението за трите цели в живота на човека: дхарма, арха, кама. Основните принципи на индуизма са представата за карма, дхарма и санскара. Индуистите имат своите свещени книги - Ведите, за тях е характерно отсъствието на каквито и да е строги канони. Индуизмът поддържа кастовото разделение на индийското общество. В индуизма съществуват две основни направления - вишнуизъм и шиваизъм. Сред шиваистите се забелязват почитателите на женското начало - шактисти.
История
Изворите на индуизма намират своето начало в харапската или индийската цивилизация, съществувала през 3 пр.н.е. - 2 пр.н.е. по долината на река Инд. Религията на тази цивилизация е основана на почитането на божество. От средата на 2 пр.н.е. в северо-западен Индустан започват да проникват племената на арийците. Техният език по-късно започва да се нарича ведийски санскрит. Нахлуването на арийците е предшествано от продължителната история на преселението на народите, говорещи индо-европейските езици. Арийците донасят сложен обред на жертвоприношение - яджну, по време на който, в жертва на боговете се принася печено говеждо месо и алкохолна напитка сома. Арийците се смесват с месните племена, наречени в Ригведа Даса. В резултат на това състава на обществото се усложнил и това довело до развитието на кастовата система, която става социална база на индуизма. В новата система първостепенна роля се отреждало на брахманите - познавачи на Ведите и главни изпълнители на обрядите.
Брахманизма се разпространява в Индия през 1 пр.н.е. Във втората половина на този век, позициите на брахманизма започват да отслабват, и той за известно време е изместен от други религии, основно будизма и джайнизма. В края на 1 пр.н.е. В Индия се образува сложен комплекс от разнородни религиозни представи, които не влизат в явно противоречие с Ведите, но повече съответстват на новите условия за живот. В началото на 1 век, учението на брахманизма, започва отново да се възражда в Индия, под формата на индуизма. Индуизма и будизма се развиват паралелно, при това спора между философиите им е главната движеща сила на това развитие. По време на управлението на династията Гупти (4 век - 6 век) индуизмът е официална религия в Индия. Будизмът, оказал на индуизма силно влияние е изместен извън пределите на страната, а през 11 век окончателно изчезва от Индия. Джайнизмът остава една от индийските религии, но последователите му са много малко. Във втората половина на 19 век в индуизма се е появява реформистко движение Арйя самадж, което в днешно време има доста последователи

No hay comentarios: